You are currently viewing Smart edu&ca čeka nove mališane u septembarskom upisnom roku, avgust 2021.

Smart edu&ca čeka nove mališane u septembarskom upisnom roku, avgust 2021.

– Tokom vanrednog stanja, naši polaznici su programe mentalne aritmetike imali putem skajpa, a čim su se stvorili uslovi vratili smo se u učionice. Naravno, sve prostorije su dezinfikovane, a časovi se održavaju u skladu sa svim propisanim merama zaštite – ističe Danijela Đedović. – Sve one koje interesuje kako izgledaju naši programi i čemu su namenjeni očekujemo u četvrtak, kada organizujemo Dan otvorenih vrata, a počećemo i sa upisom novih grupa koje će krenuti u septembru. Naše mališane nećemo zaboraviti ni tokom leta, kada ćemo organizovani pripremni predškolski program za buduće prvake, kao i zanimljive kreativne radionice.

Povratak u učionice „Smart edu“ centra obradovao je talentovane i vredne mališane.  Na časove mentalne aritmetike dolaze sa osmehom a lakoća kojom oni sve matematičke operacije vrše na čak četvorocifrenim brojevima ostavlja bez daha.

– Verujte, nekada ni sama ne mogu da poverujem kako u momentu sabere ili oduzme dva velika broja. Oduševljava me način na koji oni rade sve te matematičke operacije, kako vezuju više tih brojeva, kako prstići idu gore dole i dobije tačan rezultat bez muke – kaže Sandra Ostrogonac, čija ćerka Miljana, učenica drugog razreda pohađa program mentalne aritmetike. – Kada je krenula u prvi razred, nije imala baš dobro predznanje iz vrtića i matematika joj je bila teška. Letos sam videla reklamu putem društvenih mreža i oduševile smo se i u oktobru je krenula na kurs.  Dete je prezadovoljno i sada je zavolela matematiku i postao joj je omiljeni predmet. Nastavićemo i iduće godine, a čim napuni jedanaest godina upisaću je na „brzo čitanje“ koje će joj sigurno biti od velike koristi kada na red dođu obimnije lektire i gradivo. Ovo je prepopruka svima koji žele da svom detetu pruže kvalitetno obrazovanje, koje je zanimljivo zbog čega se ovde dolazi sa voljom i osmehom.

Iako su u protekla tri meseca imali časove putem skajpa, mališani su se uželeli tople, porodične atmosfere i drugara u „Smart edu“ centru. Jedva su dočekali subotu jutro da ponovo sednu u klupe, uzmu abakuse i krenu da krote brojeve.

– Radost sa kojom oni dolaze na časove se teško može opisati rečima, imam osećaj da bi bez problema pola dana proveli u „Smartu“  – dodaje Biljana Marić, majka Vanje i Relje Ištvanov, koji već dve godine uče mentalnu aritmetiku. – Blagodeti ovog programa su višestruke i to ne samo za matematiku, nego i za ostale predmete i nastavne sadržaje. Imaju dobru koncentraciju, brzo upijaju nove informacije, rečiti su, usvajaju i povezuju nove stvari koje uče i to bez poteškoća. To naročito primećujem kod Relje, koji je prvi razred a ima rečnik bogatiji od mnoge starije dece.  Ovde u pauzama imaju kvizove, pitalice i druge zanimljive igrice koje im razvijaju intelektualne sposobnosti. Nekada me iznenade sa pitanjima, a ne mogu da pratim sve te kombinacije koje oni rade kao od šale. Žao mi je što ovako nešto nije postojalo i u naše vreme, jer je znanje nešto što im niko ne može oduzeti.

Uz „Suan Pan“ mentalnu artimetiku, mališanima od četiri do devet godina dostupne su i NTC radionice čiji je cilj da probude asocijativno razmišljanje kod mališana i dođu do funkcionalnog znanja kroz razumevanje sadržaja. Ovaj način pamćenja je najdugoročniji i trajniji od svih ostalih načina učenja. Tu je i “brzo čitanje“ sa razumevanjem, namenjen starijima od jedanaest godina, koji osim što povećava brzinu čitanja od 50 do 200 odsto u odnosu na početnu, doprinosi jačoj koncentraciji, boljoj organizaciji informacija i primeni različitih tehnika učenja, kao i boljem razumevanju pročitanog teksta i uštedi vremena.